Εμβόλιο κονδυλωμάτων

Περίπου ο μισός απο τον σεξουαλικά ενεργό πλυθησμό (άνδρες και γυναίκες) πιστεύεται πως θα μολυνθεί απο τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι περισσότεροι απο αυτούς ίσως να μην το μάθουν ποτέ αφού η μόλυνση θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς απο τον οργανισμό αλλά σε κάποιους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο της μήτρας, του πέους ή και του πρωκτού.

Πρόσφατα έχει κυκλοφορήσει εμβόλιο το οποίο προστατεύει απο τέσσερα στελέχη του ιού HPV, περιλαμβανομένων δύο που προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε κορίτσια κατά προτίμηση πρίν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής αφού έχει βρεθεί πως τότε η αποτελεσματικότητα του είναι σχετικά μεγαλύτερη.

Τώρα όμως και μετά την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών απο την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία το εμβόλιο αυτό προτείνεται και για αγορία στην εφηβεία. Έτσι όχι μόνο θα μειωθεί η συνολική μετάδοση του ιού στις γυναίκες και κατ’ επέκταση και η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά θα προστατευθεί και ο ίδιος ο ανδρικός πληθυσμός απο το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Να σημειωθεί πως έχει βρεθεί απο μελέτες ότι τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν 100% καθώς ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή και επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετάδοση το ιού στις περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται απο το προφυλακτικό.

Για να διαβάσετε σχετικά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, κάντε κλικ εδώ

Να δείτε το βίντεο, κάντε κλικ στην εικόνα από κάτω