Στην υποσελίδα αυτή θα βρείτε απαντήσεις σε πολλά συχνά προβλήματα που οδηγούν κάποια ή κάποιον να επισκεφθεί έναν ουρολόγο. Οι απαντήσες συντάχθηκαν απο το Στέλιο Βούλγαρη με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δε διεκδικούν θέση επιστημονικού συγγράματος. Επίσης τονίζεται πως οι απαντήσεις δεν αποτελούν υπόδειξη θεραπείας αλλά καθοδήγηση του ασθενούς προκειμένου να αναζητήσει τη συνδρομή του γιατρού του. Κάντε κλίκ στις ερωτήσεις που βλέπετε παρακάτω για να δείτε τις απαντήσεις.
Με όλες τις παθήσεις που αφορούν το ουροποιητικό σύστημα και των δύο φύλων, όπως και με τις παθήσεις των γεννητικών οργάνων του άντρα. Πιο συγκεκριμένα όλες τις χειρουργικές παθήσεις τωννεφρών (λιθίαση, καρκίνος, κύστεις, πυελονεφρίτιδα, στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής), παθήσειςουρητήρα, ουροδόχου κύστεως (λιθίαση, κυστίτιδα, θηλώματα, διηθητικός καρκίνος), προστάτη(προστατίτιδα, καλοήθης υπερπλασία, καρκίνος), πέους (νόσος Peyronie, καρκίνος, φίμωση) και τωνόρχεων (υδροκήλη, κιρσοκήλη, καρκίνος). Ο ουρολόγος επίσης είναι ο ειδικός για κάθε είδους ακράτεια ούρων και πρόβληματα με στύσεις ή ανδρική υπογονιμότητα.
ΝΑΙ. Είναι κυρίως οι εξής:
• Ουρολογική Ογκολογία (εξειδίκευση σε όλες τις μορφές ουρολογικού καρκίνου)
• Ενδοουρολογία (ενδοσκοπική και λαπαροσκοπική αντιμετώπιση παθήσεων όπως η λιθίαση)
• Ανδρολογία (στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα)
• Ουροδυναμική και Γυναικο-ουρολογία (διάγνωση και θεραπεία διαταραχών ούρησης και ακράτειας ούρων)
• Παιδοουρολογία (αντιμετώπιση ουρολογικών παθήσεων σε παιδιά- μεταξύ άλλων κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, νυχτερινή ενούρηση, βαλβίδες ουρήθρας, κρυψορχία)
ΝΑΙ. Η πιο γνωστή εξέταση αίματος για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη είναι το PSA για το οποίο αναφερόμαστε στην επόμενη ερώτηση. Απο τις γενικές εξετάσεις η απλή γενική ούρων και τουπερηχογράφημα των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως και των όρχεων είναι απλές και ανώδυνες εξετάσεις που -παρόλο που δεν ύπαρχουν επίσημες οδηγίες απο την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία- είναι καλό κάθε άντρας ή γυναίκα άνω των 50 να κάνει μια φορά τον χρόνο (ιδαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου). Για όλες τις παραπάνω εξετάσεις υπεύθυνος να αποφασίσει, όπως και να τις προγραμματίσει είναι ο ουρολόγος σας.
ΝΑΙ. Κάθε άντρας άνω των 50 πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του μια φορά τον χρόνο για έλεγχο του προστάτη (PSA και δακτυλική εξέταση) σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Ουρολογικής Εταιρείας. Μην ξεχνάτε πως ο καρκίνος του προστάτη στην αρχή δε δίνει κανένα σύμπτωμα. Παρακαλώ για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλίκ εδώ
Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές στις νέες γυναίκες. Υπολογίζεται πως 1 στις 3 γυναίκες στη δεκαετία των 30 έχει πάθει έστω και μια φορά ουρολοίμωξη. Οι κοινές οδηγίες είναι λήψη άφθονων υγρών, χρήση προφυλακτικού και ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή. Σε περίπτωση εμμονής ή υποτροπής χρειάζεται επίσκεψη σε ουρολόγο ο οποίος θα χορηγήσει τη σωστή αντιβίωση και θα διερευνήσει τα αίτια της ουρολοίμωξης. Παρακαλώ για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλίκ εδώ
Η εμφάνιση αίματος στα ούρα (ιατρικός όρος «αιματουρία») είναι δυνητικά μια σοβαρή κατάσταση. Ειδικά όταν δε συνοδεύεται απο πόνο (ανώδυνη αιματουρία) χρειάζεται οπωσδήποτε επίσκεψη σεουρολόγο το συντομότερο. Ο γιατρός θα κάνει κάποιες εξετάσεις (γενική ούρων, υπερηχογράφημα, κυστεοσκόπηση) για να διαπιστώσει την αιτία. Οι κυριώτερες αιτίες αιματουρίας είναι καρκίνος(ουροδόχου κύστεως ή νεφρών), ουρολοίμωξη ή πέτρα.
ΝΑΙ. Η ακράτεια ούρων είναι ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα. Περίπου 15-30% των γυναικών άνω των 65 πάσχουν απο κάποια μορφή ακράτειας αλλά η ακράτεια δεν προσβάλλει μόνο τις γυναίκες. Υπάρχουν πολλά έιδη ακράτειας με κυριώτερες μορφές την ακράτεια απο προσπάθεια («χάνω ούρα όταν γελάω, βήχω, σηκώνω βάρη…») και την ακράτεια απο έπειξη («δεν προλαβάινω να πάω στην τουαλέτα όταν μου έρχεται…»). Ο ουρολόγος σας θα σας εξετάσει λεπτομερώς (ιστορικό, ημερολόγιο ούρησης, κλινική εξέταση, ουροδυναμικός έλεγχος) πριν αποφασίσει ποιά μορφή θεραπείας (διαφορετικήγια κάθε μορφή ακράτειας) είναι κατάλληλη για εσάς. Παρακαλώ για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλίκ εδώ…
Το πιο πιθανό είναι να πάσχετε απο τη λεγόμενη υπερπλασία του προστάτη. Πρόκειται για μια καλοήθη (οχι καρκίνος) διόγκωση του προστάτη η οποία παρατηρείται στους μισούς περίπου άνδρες τις ηλικίας σας αλλά δημιουργεί προβλήματα ούρησης στο 30% μόνο των ανδρών. Ο ουρολόγος σας θα σας εξετάσει και θα ελέγξει το PSA.
Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φάρμακα ή χειρουργείο (ανοικτή ή διουρηθρική προστατεκτομή). Παρακαλώ για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλίκ εδώ
Ηρεμία! Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άντρες. Έχει όμως το πλεονέκτημα πως συνήθως αναπτύσεται πολύ αργά. Άρα δε χρειάζεται πανικός. Οουρολόγος σας θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά την καταλληλότερη για σας στρατηγική. Κάποιες περιπτώσεις εντοπισμένου καρκίνου μπορούν απλά να τεθούν υποστενή παρακολούθηση. Άλλες επιλογές είναι η ριζική προστατεκτομή, ηβραχυθεραπεία και η εξωτερική ακτινοβολία με όμοια αποτελέσματα αλλά διαφορές όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε περιπτώσεις πιο προχωρημένων καρκίνων μπορεί να χορηγηθεί ειδικήορμονική θεραπεία με τη μορφή ενέσεων ή χαπιών. Για περισσότερα παρακαλώ κάντε κλίκ εδώ για να οδηγηθείτε στην υποσελίδα αφειρωμένη στον καρκίνο του προστάτη.
Η Βραχυθεραπεία (όπως το λέει και η λέξη) είναι μια θεραπεία «από κοντά». Πρόκειται για μια ριζική θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη με τη βοήθεια ραδιενεργών κόκκων που εμφυτεύονται μόνιμα στον προστάτη χωρίς τομή με τη βοήθεια μικρού χειρουργείου διάρκειας λιγότερο απο μιας ώρας. Ενώ έχει ακριβώς τα ίδια (άριστα) αποτελέσματα με τη ριζική προστατεκτομή και την εξωτερική ακτινοβολία όσον αφορά τον έλεγχο του καρκίνου υπερτερεί στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσιακράτεια ούρων ουσιαστικά δεν παρατηρείται (<1%) και οι περισσότεροι ασθενείς διατηρούν τις στύσεις τους μετά τη θεραπεία. Είναι μια μέθοδος με συγκεκριμένες ενδείξεις όμως που δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Ο εξειδικευμένος στη Βραχυθεραπεία ουρολόγος θα σας καθοδηγήσει στην απόφαση σας.
Είναι μια μορφή ουρολοίμωξης που προσβάλει τον προστάτη αδένα. Είναι αρκετά συχνή σε νέους άνδρες όπου συνήθως μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Σε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες συνήθως συνοδεύεισυμπτώματα ούρησης. Είναι μια μορφή μόλυνσης η οποία απαιτεί υπομονή και επιμονή απο τον ασθενή με λήψη άφθονων υγρών και χορήγηση απο τον ουρολόγο του αντιβίωσης για αρκετές εβδομάδες. Παρακαλώ για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλίκ εδώ…
Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα στην Αμερική (Massachusetts Male Aging Study) το 52% των ανδρών ηλικίας 40-70 αναφέρουν κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία (ο επιστημονικός όρος για την δυσκολία των στύσεων ή ανικανότητα). Αντίθετα με το τί πιστεύονταν παλαιότερα σήμερα γνωρίζουμε ότι μέχρι και 80% αυτών των περιπτώσεων έχουν κάποιο οργανικό πρόβλημα και δεν είναι μόνο ψυχολογικό.
Κάθε ουρολόγος έχει σπουδάσει την ανδρολογία ως μέρος της ειδίκευσης του. Πρέπει λοιπόν να επισκεφθείτε έναν ουρολόγο, ο οποίος αφού πάρει ένα λεπτομερές (και ειλικρινές!) ιστορικό, θα σας εξετάσει και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας. Αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή χαπιών, ενέσεων ή ακόμη και σε λίγες, πολύ σοβαρές περιπτώσεις χειρουργική τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων. Για περισσότερα παρακαλώ κάντε κλίκ εδώ
ΝΑΙ. Η περιγραφή αυτή είναι αρκετά χαρακτηριστική για κωλικό νεφρού. Αυτός μπορεί να έχει πολλούς λόγους αλλά ο πιό σύνηθης είναι η πέτρα (λίθος) στο νεφρό. Περίπου ένας στους οκτώ απο εμάς θα εμφανίσει πέτρα στα νεφρά σε κάποια στιγμή της ζωής του και 25% απο αυτές τις περιπτώσεις είναι κληρονομικές. Αν η πέτρα είναι μικρή μπορεί να αποβληθεί απο μόνη της. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως μια επίσκεψη σε ουρολόγο είναι απαραίτητη καθώς πρέπει να διερευνηθεί το αίτιο σχηματισμού λίθων, όπως και η πιθανότητα ύπαρξης και άλλων λίθων. Ο γιατρός σας θα κάνει κάποιες απλές εξετάσεις (ούρων και αίματος), ένα υπερηχογράφημα και ίσως κάποιες ειδικές ακτινογραφίες. Οι γενικές οδηγίες (ανεξάρτητα απο το αίτιο της λιθίασης) είναι άφθονη λήψη υγρών ειδικά 2-3 ώρες μετά απο μεγάλα γεύματα και κάποιες διαιτητικές οδηγίες ανάλογα με το είδος της λιθίασης. Παρακαλώ για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
Πρέπει να επισκεφθείς κάποιον ουρολόγο το συντομότερο δυνατό. Οι ψηλαφητές μάζες στους όρχεις συνήθως είναι ανώδυνες. Οι πιο συνήθεις αιτίες είναι υδροκήλη, κιρσοκήλη, κύστη επιδιδυμίδος άλλα και καρκίνος όρχεων. Ο ουρολόγος σου θα σε εξετάσει κλινικά και θα προχωρήσει (αν χρειάζεται) σε ειδικές εξετάσεις άιματος και υπερηχογράφημα όρχεων. Όλες οι παραπάνω παθήσεις θεραπεύονται χειρουργικά και τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Παρακαλώ για περισσότερες πληροφορίεςκάντε κλίκ εδώ