Βιοψία προστάτη

Βιοψία_προστάτη

Η βιοψία προστάτη αποτελεί το μοναδικό τρόπο διάγνωσης καρκίνου του προστάτη. Διαρκεί 20 περίπου λεπτά και συνήθως γίνεται υπό τοπική αναισθησία.

Ανάλογα με τα στοιχεία που παρέχει το PSA και οι διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις που συνήθως προηγούνται της βιοψίας, γίνεται επιλογή απο τον ειδικό ουρολόγο του είδους της βιοψίας που είναι πιο κατάλληλη για την δική σας ειδικά περίπτωση. Μάθετε περισσότερα παρακάτω για τα δυο είδη βιοψίας προστάτη που υπάρχουν.

Η Precision περινεϊκή βιοψία χαρτογράφησης προσφέρεται αποκλειστικά απο τον ουρολόγο Στέλιο Βούλγαρη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Precision Περινεϊκή Βιοψία Χαρτογράφησης

image0Η Precision περινεϊκή βιοψία χαρτογράφησης προστάτη είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος ακριβείας που αυξάνει κατά πολύ την ακρίβεια της κλασσικής βιοψίας επιτρέποντας μας να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες ύποπτες περιοχές αλλά και να σαρώσουμε ουσιαστικά όλο τον προστάτη. Ως αποτέλεσμα αυτών η διαγνωστική ικανότητα (ακρίβεια στην εύρεση καρκίνου) της μεθόδου αυτής ξεπερνά το 95%. Σχετικά με τις ενδείξεις για βιοψία του προστάτη παρακαλώ κάντε κλίκ εδώ.

Η Precision περινεϊκή βιοψία προστάτη απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό βραχυθεραπείας και εμπειρία του ουρολόγου στην Βραχυθεραπεία προστάτη. Για αυτό το λόγο προσφέρεται στη Βόρεια Ελλάδα μόνο απο τον ουρολόγο Στέλιο Βούλγαρη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο.

Ο ασθενής χρειάζεται να κάνει υποκλυσμό την προηγούμενη ημέρα για μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση κατά τη διάρκεια της βιοψίας. Την ημέρα του χειρουργείου προσέρχεται στην κλινική νηστικός. Υπό ήπια γενική αναισθησία (λαρυγγική μάσκα) τοποθετείται στην ειδική θέση και ακολουθεί απόλυτα κατευθυνόμενη βιοψία μέσω του περινέου (περιοχή κάτω απο τους όρχεις). Η βιοψία συνήθως γίνεται με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας που έχει προηγηθεί. Χρησιμοποιούνται 5-10 ειδικές βελόνες και λαμβάνονται συνήθως 30-40 ιστοτεμάχια απο όλη την έκταση του προστάτη και όχι μόνο απο την κάτω επιφάνεια του όπως συμβαίνει στη απλή διορθική βιοψία.

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας και εξέρχεται με αντιβίωση για 5 ημέρες.

Ο ουρολόγος Στέλιος Βούλγαρης προσφέρει αυτήν την επαναστατική μέθοδο βιοψίας αποκλειστικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

Διορθικη βιοψια

Η διορθική βιοψία προστάτη είναι το είδος της βιοψίας που επιλέγουμε πιο συχνά. Τη χρησιμοποιούμε για να διαγνώσουμε τον καρκίνο του προστάτη. Το PSA, η δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία του προστάτη είναι πολύτιμα εργαλεία που εγείρουν την υποψία ύπαρξης καρκίνου του προστάτη και οδηγούν στη βιοψία. Η μόνη όμως μέθοδος που μας απαντά αν υπάρχει καρκίνος ή οχι είναι η βιοψία.

Η διορθική βιοψία είναι χειρουργείο ημέρας δηλαδή ο ασθενής παραμένει στην κλινική για λίγες ώρες. Δε χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία ούτε κλύσμα. Το μόνο που απαιτείται ειναι διακοπή τυχόν αντιπηκτικής αγωγής για μια εβδομάδα προ της βιοψίας και επίσης λήψη αντιβίωσης το προηγούμενο βράδυ.

Γίνεται με τον ασθενή σε αριστερή πλάγια θέση συνήθως, με τα γόνατα λυγισμένα προς τη κοιλιά. Ένα ειδικό εργαλείο (διορθική κεφαλή υπερήχου) το οποίο έχει περίπου μέγεθος δαχτύλου εισάγεται με τη βοήθεια ανισθητικού ζελέ στο ορθό. Η διαδικασία αυτή ειναι πολύ καλά ανεκτή απο όλους τους ασθενείς. Στη συνέχεια με την κατεύθυνση του υπερήχου και με μια ειδική λεπτή βελόνη γίνεται τοπική αναισθησία γύρω απο τον προστάτη. Απο εκεί και μετά ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα και ο ουρολόγος παίρνει συνήθως 12 μικρά κομματάκια απο τον προστάτη με τη βοήθεια ειδικής βελόνας. Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο απο 20 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αφου ουρήσει μια φορά στην κλινική.

Είναι πιθανό να εμφανιστεί ήπια αιματουρία (αίμα στα ούρα) ή και λίγο αίμα απο το ορθό. Αυτά κατά κανόνα υποχωρούν απο μόνα τους. Η αντιβίωση συνεχίζεται για 5 ημέρες.

Η ακρίβεια της διορθικής βιοψίας του προστάτη στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι περίπου 80%. Σε περίπτωση αρνητικής βιοψίας του προστάτη αλλά συνεχιζόμενη σταθερή άνοδο του PSA η ιδανική λύση είναι η διενέργεια Περινεικής Βιοψίας Χαρτογράφησης για την οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

Ο ουρολόγος Στέλιος Βούλγαρης προσφέρει τη βιοψία προστάτη με τη χρήση υπερσύγχρονων μηχανημάτων στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και στη Euromedica Κυανούς Σταυρός.

Για να δείτε το βίντεο κάντε κλικ στην εικόνα από κάτω