Διουρηθρική προστατεκτομή

turpΗ διουρηθρική προστατεκτομή (TURP) είναι η επέμβαση όπου με τη χρήση ειδικού εργαλείου μέσω της ουρήθρας αφαιρούμε το εσωτερικό του προστάτη αδένα βελτιώνοντας σημαντικά την ούρηση και εξαλείφοντας τα συμπτώματα ούρησης όπως η συχνουρία, η νυχτουρία και η επιτακτική ούρηση.

Αποτελεί μια επέμβαση ρουτίνας για την ουρολογία με άριστα αποτελέσματα. Ο ασθενής προσέρχεται στην κλινική το πρωί του χειρουργείου νηστικός. Το χειρουργείο γίνεται με γενική ή περιοχική (ραχιαία ή επισκληρίδιο) αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη. Η παραμονή στην κλινική είναι 2-3 μέρες με καθετήρα ο οποίος αφαιρείται σε χρόνο που εξαρτάται απο το αρχικό μέγεθος του προστάτη και τη μετεγχειρητική πορεία. Η βελτίωση της ούρησης είναι ουσιαστικά άμεση αλλά συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και μήνες μετά την επέμβαση.

Η διουρηθρική προστατεκτομή είναι μια μόνιμη λύση χωρίς να υπάρχει ανάγκη πρόσθετων φαρμάκων που βοηθούν την ούρηση. Είναι μια άριστη επιλογή σε ασθενείς με μέγεθος προστάτη μέχρι και 80 κ.εκ.

Ο ουρολόγος Στέλιος Βούλγαρης προσφέρει την επέμβαση αυτή στην κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός όπου υπάρχει υπερσύγχρονο σύστημα διπολικής διαθερμίας Olympus το οποίο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Μειώνει σημαντικά την αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης και επίσης δίνει τη δυνατότητα να χειρουργηθούν πολύ μεγαλύτεροι προστάτες χωρίς σημαντική αιμορραγία και χωρίς άλλες επιπλοκές. Η διπολική διαθερμία αποτελεί διεθνώς τον καλύτερο συνδυασμό της απλής διουρηθρικής (αρίδα) και του Laser συνδυάζοντας άριστα τα πλεονεκτήματα των δυο αυτών μεθόδων.