Ακράτεια Ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι πολύ πιο συχνή απο ότι οι περισσότεροι πιστεύουμε. Υπολογίζεται πως μεχρί και 10-35% των ενηλίκωνέχουν κάποιου βαθμού και κάποιας μορφής ακράτεια ενώ σε ιδρύματα και γηροκομεία το ποσοστό αυτο εκτοξεύεται στο 60%! Επίσης 50-70% των γυναικών με ακράτεια δεν ανάζητουν την βοήθεια κάποιου ειδικού λόγω του κοινωνικού στίγματος. Αυτό τελικά εκτός απο την απομόνωση των ασθενών αυτών και τα προφανή προβλήματα υγιεινής που προκαλεί, τελικά οδηγεί σευποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και δερματίτιδαστην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Η απλή τοποθέτηση καθετήρα δεν είναι λύση καθώς αυτό χειροτερεύει το πρόβλημα των ουρολοιμώξεων και ενέχει κι άλλους κινδύνους όπως είναι ο σχηματισμός λίθων και η ανιούσα μόλυνση των νεφρών (πυελονεφρίτιδα).

Υπάρχουν λύσεις για όλες τις μορφές ακράτειας και αυτές αναλύονται στις υποσελίδες που ακολουθούν. Ανάλογα με το είδος της ακράτειας που παρουσιάζετε ο ουρολόγος σας (που είναι ο μόνος γιατρός που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της ειδικότητας του σχετικά με την ακράτεια ούρων) θα σας καθοδηγήσει προς όλες τις διαθέσιμες μορφές θεραπείας συντηρητικές ή χειρουργικές.

Ακρατεια Υπερπληρωσης

Η ακράτεια απο υπερπλήρωση παρατηρείται όταν η κύστη δεν μπορεί να αδειάσει επαρκώς και τελικά διογκώνεται παθολογικά. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις αποφράξεως της κύστεως (λόγω διογκωμένου προστάτη), σε ατονία του μυός της κύστεως και σε νευρολογικές παθήσεις.

Συχνότερες παθήσεις που προκαλούν τέτοιου είδους ακράτεια είναι η έντονη υπερπλασία του προστάτη, στενώματα της ουρήθρας, διαβητική κυστοπάθεια και περιφερική νευροπάθεια.

Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς έχουν κάποια συμπτώματα που μιμούνται άλλες μορφές ακράτειας όπως απώλεια ούρων με το βήξιμο και συχνουρία. Χαρκτηριστικά πολύ συχνά χάνουν πολλάούραόσο κοιμούνται όταν η κύστη τους είναι υπερπλήρης.

Δυστυχως η μόνη θεραπεία για αυτές τις περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση καθετήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα (πολλές φορές και μόνιμα). Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που καταφέρνουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά την αφαίρεση του καθετήρα αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών τελικά θα χρειαστεί είτε μόνμο καθετήρα ή διαλείποντες καθετηριασμούς.

Μικτη Ακρατεια

Η μικτή ακράτεια, όπως το λέει και η λέξη, είναι ένας συνδυασμός ακράτειας απο προσπάθεια και ακράτειας από έπειξη. Υπολογίζεται πως περίπου 30% των ακρατειών είναι μικτού τύπου.

Στη μορφή αυτή ακράτειας τα συμπτώματα των άλλων δύο τύπων συνυπάρχουν και πολλές φορές συγχέονται απο τον ασθενή κάνοντας τη διάκριση μεταξύ τους πολύ δύσκολη.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό των επιλογών των δυο μορφών ακράτειας που την αποτελούν. Έτσι τόσο η επανεκπαίδευση της κύστης, όσο και η διακοπή της καφεΐνης βοηθούν. Πολλές φορές απαιτούνται αντιχολινεργικά φάρμακα για να μειώσουν το στοχείο της επιτακτικότητας.

Παράλληλα συνήθως χρειάζεται κάποια αγωγή με τοπικά οιστρογόνα για αν ενισχύσουν τόσο τον τόνο των μυών του πυελικού εδάφους όσο και το επιθήλιο της ουρήθρας μειώνοντας έτσι τα επεισόδια ακράτειας απο προσπάθεια. Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη κάποια χειρουργική θεραπεία συνήθως με τη μορφή ταινίας ελεύθερης τάσης.

Ακρατεια Επειξης

Η ακράτεια απο έπειξη συμβαίνει όταν έχουμε απώλεια ούρων λόγω μιας ακούσιας σύσπασης του μυός της κύστης (εξωστήρας μύς της κύστης). Αυτό χαρακτηριστικά περιγράφεται ως ακράτεια στην οποία «χάνω ούρα γιατί όταν μου έρχεται να κατουρήσω δεν προλαβαίνω να φτάσω στην τουαλέτα…».

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ακράτειας απο έπειξη είναι συχνουρία, επιτακτικότητα καινυχτουρία. Όταν βάζουμε το κλειδί στην πόρτα ή πλένουμε πιάτα κατά κανόνα η έπιθυμία για ούρηση γίνεται πολύ έντονη. Επίσης η μορφή αυτή ακράτειας επιδεινώνεται χαρακτηριστικά με τη λήψη καφεΐνης ή αλκοόλ.

Η διάγνωση της επιτακτικής ακράτειας γίνεται εκτός απο το ιστορικό με το λεγόμενο ημερολόγιο ούρησης όπου ζητείται απο τον ασθενή να καταγράφει την πρόσληψη και αποβολή υγρών για τρια με πέντε συνεχόμενα 24ωρα. Η τελική διάγνωση όμως πολλές φορές γίνεται με το λεγόμενο ουροδυναμικό έλεγχο.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την λεγόμενη επανεκπαίδευση της κύστης όπου ζητείται απο τον ασθενή να καθυστερεί την ούρηση κάθε φόρα που νιώθει την επιθυμία να ουρήσει. Αυτό αρχικά είναι μόνο για λίγα λεπτά αλλά μπορεί να αυξηθεί και μέχρι μία ώρα. Το επόμενο στάδιο είναι η διακοπή της λήψης καφεΐνης (καφές, τσάι, κόκα κόλα). Αν αυτά δε βοηθήσουν ικανοποιητικά υπάρχουν φάρμακα που ουσιαστικά βοηθούν τον μυ της κύστης να χαλαρώσει και έτσι να αυξηθεί η χωρητικότητα της κύστης. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των αντιχολινεργικών και οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες τουσ είναι η ξηροστομία και η δυσκοιλιότητα.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις επιτακτικής ακράτειας μπορεί να επιλεχθεί η χειρουργική παρέμβαση είτε με τη μορφή κυστεοπλαστικής (αύξηση της χωρητικότητας της κύστεως με τη χρήση τμήματος εντέρου) ή με κάποια μορφή εκτροπής των ούρων.

Ακρατεια Προσπαθειας

Η ακράτεια από προσπάθεια ή Stress ακράτεια συμβαίνει όταν έχουμε απώλεια ούρων κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (για παράδειγμα όταν γελάμε, βήχουμε, σηκώνουμε βάρη κτλ). Είναι πιο συχνή σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Στους άνδρες εμφανίζεται πιο σπάνια λόγων της διαφορετικής κατασκεύης της ουρήθρας τους. Ο πιο συχνός λόγος εμφάνισης αυτής της μορφής ακράτειας είναι η ανεπαρκής στήριξη της ουρήθρας απο τους μύς της πυέλου (λεκάνης). Σπάνια μπορεί επίσης να οφείλεται σε ενδογενή αδυναμία σύσπασης του ίδιου του σφιγκτήρα.

Η διάγνωση της ακράτειας απο προσπάθεια είναι σχετικά απλή και μόνο απο το χαρακτηριστικό ιστορικό. Κατά την κλινική εξέταση ο/η ασθενής χάνει εμφανώς ούρα όταν με γεμάτη την κύστη του ζητάμε να βήξει (cough test).

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που είναι αναστολείς επαναπρόσληθης σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης όπως είνα η δουλοξετίνη. Αυτά βοηθούν τον σφιγκτήρα να συσπάται πιο ισχυρά όταν θέλουμε να αναστείλουμε την ούρηση. Πολύ υποβοηθητική σε αυτήν την θεραπεία είναι η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μέσω ασκήσεων που ο/η ασθενής πρέπει να κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα (ασκήσεις Kegel)

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τις ενδοουρηθρικές ενέσεις διογκωτικών ουσιών και τις ταινίες ελεύθερης τάσης. Οι ενέσεις είναι μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος που σκοπό έχει την ενίσχυση του σφιγκτήρα και την ενδυνάμωση του προκειμένου να αποτρέπει τη διαρροή ούρων κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Οι ταινίες ελέυθερης τάσης είναι μια σχετικά νέα μέθοδος η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πρόκειται για μια επίσης ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο η οποία ουσιαστικά δημιουργεί μια «αιώρα» κάτω απο την ουρήθρα στηρίζοντας την και μειώνοντας την κινητικότητα της. Υπαρχουν διάφοροι τύποι ταινιών με παρόμοια πολύ καλά αποτελέσματα.