Χυμός ροδιού για καρκίνο προστάτη

Μελέτη φάσης ΙΙ απο το διάσημο αμερικάνικο πανεπιστήμιο UCLA υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Ουρολογίας Allan Pantuck φαίνεται να δείχνει ότι καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει το ρυθμό επανεμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς πού έχουν υποβληθεί είτε σε ριζική προστατεκτομή είτε σε εξωτερική ακτινοβολία.

Έτσι λοιπόν σε αυτούς τους άτυχους ασθενείς οι οποιοί εμφανίζουν σημάδια επανόδου της νόσου μετά απο ριζική θεραπεία (η λεγόμενη βιοχημική υποτροπή) υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο χυμός ροδιού καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Αυτό φαίνεται απο την καθυστέρηση στον χρόνο διπλασιασμού του PSA (PSA doubling time) ο οποίος αποτελεί τον πλεόν αξιόπιστο δείκτη σχετικά με το πόσο “καλά ή όχι” πάει ο ασθενής.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν ήδη δημοσιευτεί απο το 2006 στο έγκριτο περιοδικόClinical Cancer Research. Έτσι λοιπόν η μελέτη επεκτάθηκε ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης ο ποιός τώρα έχει φτάσει τα 7 χρόνια και τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι εξίσου ενθαρρυντικά.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Ουρολογικής Εταιρείας Christopher Amling “Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μην δείχνουν ακόμα πως ο χυμός απο ρόδια είναι κάποιο είδος μαγικού φίλτρου αλλά σίγουρα είναι πολύ ενθαρρυντικά για ασθενείς με επανεμφάνιση του καρκίνου του προστάτη μετά την θεραπεία και επίσης μας δίνουν ελπίδες ότι ο χυμός ροδιού μπορεί στο μέλλον να βρεθεί πως βοηθάει και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη“. Η έρευνα φυσικά συνεχίζεται.